Strona główna Ciekawostki Cuda ze skarbca natury cz. 7 – Cukrzyca

Cuda ze skarbca natury cz. 7 – Cukrzyca

88

Cuda ze skarbca natury cz. 7 - Cukrzyca

CUDA ZE SKARBCA NATURY cz 7

ANTOLOGIA PODZIEMNYCH LEKÓW

CZĘŚĆ 7:

ROZDZIAŁ 1: Pogromca cukru we krwi 3 x bardziej skuteczny niż najlepiej sprzedające się leki na cukrzycę

Jak tylko się pokazał, zaczynały napływać historie sukcesu. Spadały poziomy cukru, spadała waga ciała, i spadało ciśnienie krwi. To wszystko dzięki potężnemu ziołowemu remedium Syntra5™ (wcześniej Diatroxal).

Ale poczta pantoflowa nie wystarczała dla naukowców stojących za tym pogromcą cukrzycy. Został więc poddany próbie w randomizowanym, podwójnie slepej, kontrolowanej przez placebo próbie, złotemu standardowi badań naukowych.

Okazał się być absolutnym pogromcą cukrzycy. Poziom cukru na czczo spadł o szokujące 107 pkt, trójglicerydów o imponujące 20%, cholesterol LDL o ponad 34%, a całkowity o ponad 29%.

I jeśli to nie wystarcza, to uczestnicy próby zgubili średnio prawie 4.5 kg – bez zmiany diety.

I te rezultaty były już po 90 dniach.

Żaden inny produkt, farmaceutyczny czy naturalny, opracowany do leczenia cukrzycy, nie wykazał nawet połowy takiej skuteczności jak

Syntra5™.

To prawda. Nawet najlepiej sprzedające się leki na cukrzycę obniżaja poziom glukozy najwyżej o 36.6 pkt. To sprawia, że ten środek jest 3 x skuteczniejszy, bez skutków ubocznych leków.

Trudno uwierzyć, że potrzeba było potężnej zagrywki, by ten potężny pogromca cukrzycy przyciągnął uwagę na jaką zasługuje. Historia rozpoczyna się około 10 lat temu, kiedy Ken Hampshire, współzałozyciel Syntratech, grupy która opracowała Syntra5™, spotkał dr Verna Cherewatenko, autora książki Leczenie cukrzycy /The Diabetes Cure.

Dr Cherewatenko zwrócił się do Kena o pomoc w opracowaniu i produkcji nowego produktu na cukrzycę typu 2. Razem opracowali Ultimate HCA, jedno z pierwszych bezpiecznych i skutecznych rozwiązań dla tego rodzaju cukrzycy.

Ken wiedział iż był dobry, ale uważał, że mógłby być jeszcze lepszy. Dlatego kiedy 3 lata później dr Cherewatenko zajął się innym projektem, Ken zaczął przeglądać czasopisma medyczne.

Przeglądając 20 lat poszukiwań, zaczął zauważać powtarzające się te same wyciągi ziołowe, które mogły zmniejszyć insulino oporność w organizmie, a których żadna inna firma nie zauważyła.

Te wyciągi po ekspercku połączył w Syntra5™, i chciał wykazać, że zadziała. Rezultaty badań przekroczyły ich największe oczekiwania.

Jeśli chodzi o poziom glukozy we krwi na czczo, poziom poniżej 100 mg / dL uważa się za normalny lub zdrowy, 100-125 mg / dL za przedcukrzycowy (i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowej). Poziom 126 mg / dL, mierzona w dwóch różnych dniach, wskazuje na cukrzycę.

I oczywiście oznacza to duże zagrożenie dla zdrowia. Uszkodzenia oczu, nerek, naczyń krwionośnych, serca i nerwów, a także upośledzenie funkcji poznawczych, a nawet otępienie, są wiązane z cukrzycą.

Wszyscy uczestnicy badania mieli przewlekły niekontrolowany poziom glukozy we krwi, z glukozą na czczo na poziomie od 160 mg / dL – 225 mg / dl.

Tylko w ciągu 90 dni Syntra5™ obniżył te liczby, średnio Az o 107 pkt. Każdy uczestnik doświadczył spadek glukozy na czczo do normalnego, zdrowego przedziału.

Jeśli obserwujesz poziom cukru we krwi, zwracasz również uwagę na 2-godzinny poziom glukozy. Powinno to być poniżej 140 mg / dL. Liczba od 140 do 200 mg / dl wskazuje na osłabioną tolerancję glukozy, a poziom ponad 200 mg / dL idzie w parze z cukrzycą.

W czasie badania uczestnicy przyjmujący Syntra5™ mieli o 54.55% spadek 2-godzinnych poziomów glukozy, a ci na placebo mieli podniesiony poziom średnio o ponad 4%.

Wpływ Syntra5™ na poziom glukozy we krwi był imponujący, ale ten preparat miał więcej niespodzianek…

Trójglicerydy, rodzaj tłuszczów w krwiobiegu, spadły średnio o ponad 20% u uczestników przyjmujących Diaxtroxal, a w grupie placebo, podniósł się średnio o 6.6%.

Syntra5™ miał też dobry wpływ na poziomy cholesterolu. W grupie aktywnej LDL spadł o ponad 34%, a całkowity spadł o 29%.

Syntra5™ wykazał też działanie na ciśnienie krwi: w ciągu 90 dni uczestnicy przyjmujący ten preparat obniżyli skurczowe średnio o 25, i rozkurczowe o 5%.

Była też utrata masy ciała. Przed badaniem większość uczestników już próbowała kontro-lowac wagę dietą i ćwiczeniami, ale bez skutku. W grupie z Syntra5™ zgubili średnio 4 kg.

Siedem czołowych leków farmaceutycznych na cukrzycę obniżają A1c mniej niż %, i żaden z nich nie mógł obniżyć go do poziomu poniżej 7%. Mówiąc prosto, Syntra5™ dał więcej niż 3-krotny spadek A1c niż te leki.

I jeśli chodzi o glukozę na czczo, leki farmaceutyczne nie równają się z Syntra5™. Najwiekszy spadek przy tych lekach jest 36.6 mg/dL, a przy Syntra5™ średnio aż 107 pkt. O tak wspaniałym wyniku nigdy wcześniej nie słyszano.

ROZDZIAŁ 2: Nie potrzeba silnej woli: pokonaj uzależnienie od słodyczy w ciągu 21 dni przy pomocy naturalnego zioła

Jeśli kiedykolwiek ci się to przydarzyło, wiesz, że to coś więcej niż siła woli. Może wracasz do domu z pracy, może czytasz kryminał. Ale nagle twoje myśli idą do resztki ciasta w lodówce. Nie jesteś nawet głodny, i wiesz, że nie potrzebujesz dodatkowych kalorii, ale nie możesz przestać o tym myśleć. W końcu idziesz do lodówki, z widelcem w ręku, i poddajesz się. To nie brak siły woli cię dopadł, a pełne uzależnienie.

Te same receptory w mózgu, które prowadza do uzależnienia od narkotyków i nikotyny, pozwalają też byś stał się uzależniony od cukru.

Zrozumienie, że to nie jest osobista słabość, a prawdziwe fizyczne uzależnienie, jest pierwszym krokiem do przezwyciężenia zachcianek. Bądźmy szczerzy: niełatwo jest zrezygnować z cukru. Żądze – fizyczne i mentalne – mogą zdominować twoje myśli. Porzucanie czegoś czasami działa by ograniczyć apetyt, ale może spłonąć na panewce. Unikanie słodyczy może prowadzić do takiego niekontrolowanego pragnienia cukru, że się “poddasz” tylko raz – i kończy się obżeraniem. I wtedy cykl trwa dalej.

Psy Pawłowa mają jeden klucz do zerwania z nawykiem

Badania pokazują, że pewne czynności lub przyzwyczajenia (jak siadanie do tego kryminału) mogą zmusić cię do jedzenia słodkich pokarmów. To sięga do badań Pawłowa. Wszyscy pamiętamy historię o tym, jak uwarunkował psy do ślinienia się gdy zadzwonił dzwonek, dzwoniąc dzwonkiem gdy je karmiono. W końcu psy zaczęły ślinić się właśnie na dźwięk dzwonka – nie było już potrzebne.

Twój nawyk cukrowy może mieć podobny związek psychologiczny. Możesz pragnąć cukru ze względu na pewne otoczenie, zapachy, dźwięki czy okoliczności. Jeśli na przykład zawsze jesz batonika gdy idziesz do kina, oglądanie filmu na magnetowidzie może stymulować te same pragnienia. Ten rodzaj zachowania staje się jeszcze większym problemem, gdy częstotliwość czynności wzrasta: prawdopodobnie częściej oglądasz filmy w domu niż w kinie. Jeśli za każdym razem, gdy wrzucisz wideo do magnetowidu, poddasz się pragnieniu cukru, znacznie zwiększysz jego spożycie.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

słodyczy stymuluje wzrost raka

Jednym z najbardziej rujnujących skutków ubocznych konsumpcji cukru jest przyspieszony wzrost raka. Siedemdziesiąt lat temu dr Otto Warburg, zdobył Nagrodę Nobla w medycynie kiedy odkrył, że komórki rakowe wykorzystują glukozę (cukier) do wzrostu. Wszystkie komórki wymagają glukozy, ale komórki nowotworowe mają dużą większą potrzebę. Faktycznie bez niego nie mogą się szybko rozmnażać.

Oprócz stymulowania wzrostu raka, ze zbyt dużą konsumpcją cukru mogą wiązać się inne problemy zdrowotne. Poza doprowadzaniem do otyłości, nadmierne spozywanie cukru może prowadzić do cukrzycy, zachęcać do przerostu patogennej flory jelitowej, pogarszać dnę moczanową i wywoływać lub zaostrzać ataki paniki, nadaktywność i depresję, nie wspominając co robi twoim zębom!

– – – – – – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

“Tylko ten smak” cofa cię do początku

Dla niektórych osób zmiana zachowania jest wszystkim, czego potrzeba, aby przestać jeść cukier. Ale jeśli pragniesz cukru, ponieważ jesteś od niego zależny lub jesteś fizycznie uzależniony od niego, zmiany środowiskowe i behawioralne prawdopodobnie nie powstrzymają nieustających zachcianek. I ważne jest, aby pamiętać, że przejście na sztuczne słodziki nie pomoże.

To słodki smak generuje uwalnianie budujących uzaleznienie chemikaliów w mózgu. Zdaniem dr Barta Hoebela, naukowca zajmującego się badaniami nad uzależnieniami neurologicznymi na Uniwersytecie w Princeton, wzrost dopaminy i opioidów – chemikaliów mózgowych, które “napędzają” proces uzależnienia – zachodzi niezależnie od liczby kalorii w środku słodzącym.

Badania przeprowadzone przez dr Hoebela wskazują, że szczury doświadczające wycofania z cukru wykazywały objawy, takie jak szczękanie zębami, niepokój i “piskliwy płacz”. Są to klasyczne objawy odstawienia substancji uzależniającej, chociaż dr Hoebel twierdził, że są łagodniejsze. niż osób cierpiących na odstawienie narkotyków.

Jeśli twoje pragnienie cukru wiąże się z uzależnieniem, powinieneś oczekiwać, że przejdziesz przez jakieś objawy wycofania, jeśli nie będziesz jeść ani pić czegoś słodkiego, gdy organizm sygnalizuje potrzebę. Ponownie, symptomy wycofywania cukru są podobne do objawów odstawienia leku, choć nie tak poważne.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

“Nie mów” mózgowi, że jesz cukier

Aby przełamać niekończący się cykl pragnienia cukru, musisz zająć się swoją fizyczną potrzebą czegoś słodkiego, a także zachowaniem, które automatycznie sprawia, że sięgasz po coś słodkiego – nawet jeśli nie chcesz tego w tej chwili.

Na języku znajdują się różne kubki smakowe. Żeby coś posmakować, musi to dotknąć odpowiedniego receptora smakowego, albo kubka, na języku. Kiedy kubek dostaje “sygnał”, wysyła impuls do mózgu – i wiesz jaki smak jesz. Jeśli jesz coś słodkiego, a język tego nie dostrzega, nie wyśle odpowiedniego sygnału do mózgu.

Gurmar / Gymnema sylvestre, zioło znane diabetykom z obniżania wysokiego poziomu cukru we krwi, może uniemożliwić ci smakowanie cukru. Kiedy wejdzie w kontakt z kubkami na języku, “łączy się” z tymi które przyjmują sygnał słodkiego, i blokuje smak słodkich rzeczy przed postrzeganiem ich na języku. Skoro język nie wie iż je coś słodkiego, nie wyśle sygnału do receptorów mózgu żeby uwolniły opioidy i dopaminę.

Chociaż uniemożliwiono wydzielanie przez mózg opioidów i dopaminy, chemia twojego mózgu nie uległa zmianie. Ale to oznacza, że pokonujesz cykl fizycznego uzależnienia poprzez zatrzymanie słodkich smaków od “komunikowania się” z kubkami smakowymi . Oznacza to również, że receptory uzależnienia w mózgu nie otrzymują dawki cukru. To może wywołać jakąś formę wycofania.

Żuj żeby pokonać głód cukru

Gymnema jest dostępna w postaci kapsułek w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale niewygodne i niechlujne jest otwieranie kapsułki i nalanie zioła na język, kiedy tylko chcesz uniknąć słodyczy. Wiele osób również uważa, że gymnema ma nieprzyjemny zapach. Idealnym rozwiązaniem jest znalezienie sposobu na umieszczenie gymnemy na języku bez tych wszystkich kłopotów.

I właśnie to zrobił zespół badawczy w American BioSciences. Opracowali produkt pn. Sugar Blocker, łączący gymnema z gumą. Żując 1 lub 2 kawałki gumy przez 10-15 minut, możesz powstrzymać kubki smakowe przed odczuwaniem słodkiego smaku.

Oczywiście, Mie odczuwanie słodkiego smaku to tylko część rozwiązania na zachcianki cukru. Jeśli ich nie zatrzymasz na pierwszym miejscu, ciągle będziesz żuł gumę cały dzień i nie doznasz ulgi od tych ciągłych zachcianek.

Żeby pozbyć się tego głodu na cukier, musisz się przeszkolić, w przeciwnym wypadku zachcianki będą trwać, i ryzykujesz nażeraniem się cukru, jeśli dorwie cię nagła potrzeba.

Przerwij ten cykl na zawsze – zabierze ci to mniej niż miesiąc

Żeby poprawnie przeszkolić mózg, naukowcy z American BioSciences proponują następujący plan:

Przy pierwszym znaku głodu cukru, żuj 1 lub 2 kawałki gumy Sugar Blocker. Po 10-15 min nie będziesz w stanie odczuć słodkiego smaku gumy. I to jest znak, że receptory na języku nie mogą już smakować słodyczy.

Zjedz wszystko czego pragnąłeś zanim zaczniesz żuć gumę. Ten krok jest niezbędny, ponieważ “nauczy” cię nie pragnąć tego jedzenia. Ponieważ nie możesz smakować cukru, będziesz smakował tylko inne smaki w jedzeniu lub napoju. Ciasteczka mogą smakować jak słone wióry. Zarówno cukier, jak i cukier mleczny (laktoza) zostaną zablokowane w lodach. To dotknie też alkoholu, gdyż jest to również forma cukru. Ciasto, owoce, słodycze, guma – wszystko co ma słodki smak, nie będzie już wysyłało sygnału cukru do mózgu.

Kiedy zaczniesz jeść produkty których pragniesz, zauważysz, że głód na nie zniknie, bo ten produkt będzie inaczej smakował niż myślałeś. (Spełnienie oczekiwań jest jednym z czynników wzmacniających w słodkim cyklu.) Skoro te produkty inaczej smakują niż myślałeś, to możesz już ich nie pragnąć.

Celem tego przeszkolenia jest dać ci nowy nawyk – odebrać głód cukru. Skoro słodycze nie będą już dobrze smakować, nie będziesz już chciał na nie reagować, a twój mózg przestanie uwalniać substancje pobudzające cię do jedzenia słodyczy.

Oczywiście, jest wiele problemów zdrowotnych jakie mogą się pojawić w wyniku uzależnienia od cukru – otyłość, cukrzyca, niepokój, depresja itd. Jeśli spożywać dużo słodyczy i cierpisz na te czy inne problemy medyczne, możesz pomóc im albo zmniejszyć głód zrywając to uzależnienie. (Jeśli jesteś diabetykiem, rozmawiaj z lekarzem przed użyciem Sugar Blocker, gdyż to może zmienić twoje zapotrzebowanie na insulinę.)

ROZDZIAŁ 3: Nowatorskie badania nad cukrem mogą zrewolucjonizować twoje

Naukowcy przewidują, że następny wielki front badań skupi się na cukrze, a ich odkrycia mogą zmienić sposób, w jaki świat myśli o medycynie i zdrowiu.

To już zmienia sposób, w jaki niektórzy myślący przyszłościowo lekarze podchodzą do wielu chorób – nie wspominając już o ogólnej profilaktyce. I po przeczytaniu tego może zmienisz sposób, w jaki podchodzisz do własnego zdrowia.

Teraz, gdy projekt ludzkiego genomu jest prawie ukończony, wielu naukowców przewiduje, że kolejna duża inicjatywa badawcza skupi się na glikobiologii, badaniu roli cukrów we wszystkich żywych organizmach. W rzeczywistości niektórzy uważają, że “kod cukru” jest jeszcze bardziej złożony niż genom, i może mieć jeszcze większy wpływ na świat nauki i medycyny.

Doradca medyczny HSI, dr Martin Miller, zdradził nam badania nad złamaniem kodu cukru. “Glyconutrition [ang. nutrition = odżywianie, więc może to być glikożywność / glikoodżywianie / glikopokarm] jest nową rozwijającą się dziedziną badań żywności” – mówi Miller. “Odkrywamy niedobory glikożywności/pokarmu wiązane z dużą liczbą chorób”.

To nie jest przesada. W moich badaniach dla tego artykułu znalazłam wspominaną glikobiologię w odniesieniu do wszystkiego, od starzenia się skóry do reumatoidalnego zapalenia stawów po nowotwór. To może wydawać się naciągane, ale kiedy zaczniesz rozumieć, za co odpowiadają te kompleksy cukrów, zobaczysz w jaki sposób niedobór któregokolwiek z nich może siać spustoszenie w twoim organizmie – i jak naprawienie tych niedoborów może pomóc w łagodzeniu – i profilaktyce – całego szeregu problemów.

Niezbędne cukry mogą być ważniejsze niż kwasy tłuszczowe czy białka

Badania przeprowadzone w ciągu ostatniej dekady pokazały, że istnieją niezbędne kwasy tłuszczowe i niezbędne białka (aminokwasy); dopiero teraz zaczynamy rozumieć, że istnieją też nirezbędne cukry, zwane monosacharydami. Konkretnie, ich podstawowa ósemka to: glukoza, galaktoza, fukoza, mannoza, ksyloza, kwas n-acetylo-neuraminowy (NANA), n-acetyloglukozamina i n-acetylogalaktoza-mina. Te poszczególne cukry działają również jako cegiełki budujące praktycznie niezliczoną różnorodność złożonych cząsteczek zwanych glikanami, glikoformami, lub po prostu łańcuchami cukrowymi.

Te łańcuchy cukrowe wpływają na nasze na dwa sposoby. Pierwszy, o którym wspomnieliśmy w biuletynie z kwietnia 2003, kiedy powiedzieliśmy wam o Xlear, opartym na ksylozie aerozolu do nosa, który oczyszcza nos ze znajdujących się w nim bakterii. Xlear jest przykładem właściwości antyadhezyjnych cukru; dosłownie, te cukry mogą zapobiegać przyleganiu wirusów i bakterii do komórek poprzez zajęcie wszystkich ich miejsc receptorowych. Jeśli wirus lub bakterie nie mogą przylgnąć do komórki, to nie mogą wywołać – to takie proste. Okazuje się, że inne łańcuchy cukrowe mogą działać w podobny sposób, wiązać wszelkiego rodzaju wirusy i bakterie w innych częściach organizmu. W rzeczywistości, firmy farmaceutyczne poświęcają teraz wiele uwagi na opracowywanie leków przeciwadhezyjnych w leczeniu wielu różnych schorzeń.

Ale jest inna, jeszcze bardziej złożona rola, jaką odgrywają te łańcuchy cukrowe. Glikany tworzą warstwę cukrową wokół każdej komórki organizmu, a także wypełniają przestrzenie między komórkami. Działają one jako rodzaj superszybkiej informacji regulującej komunikację zarówno wewnątrz komórki, jak i pomiędzy tą komórką i innymi komórkami, oraz innymi krytycznymi procesami fizjologicznymi.

Złamanie kodu cukrowego

W przeciwieństwie do budowy DNA, RNA lub białek, synteza glikanu nie przebiega zgodnie z szablonem, który wielokrotnie tworzy identyczne kopie. Zamiast tego monosacharydy mogą łączyć się ze sobą na niemal niezliczone sposoby.

Dlatego tak wielu naukowców określa glikobiologię jako “kod cukrowy”. Każda z tych kombinacji jest jak złożony kod wysyłający konkretną wiadomość do konkretnego celu, niezależnie od tego, czy jest to inna komórka, substancje w tej samej komórce, krążący / circulation hormon czy białko, nawet atakująca bakteria czy wirus. Te łańcuchy cukrowe odgrywają istotną rolę w prawie każdym znanym człowiekowi procesie fizjologicznym: reakcji układu immunologicznego, regeneracji tkanek, replikacji i wzrostu komórek – lista jest długa.

Ta oszałamiająca zdolność do zmiany jest zarówno siłą, jak i słabością glikanów. Z jednej strony, według naukowców, “potencjał … przewyższa potencjał kwasów nukleinowych lub białek”. Z drugiej, jeden drobny błąd w skomplikowanym procesie budowy glikanu, i wszystko może pójść okropnie nie tak.

Nie możesz dostać wystarczającej ilości z diety

Niestety, jest wiele okazji, aby coś poszło nie tak. Z 8 podstawowych monosacharydów potrzebnych do zbudowania tych złożonych glikanów, większość ludzi ma tylko wystarczająco dużo pierwszych dwóch, glukozy i galaktozy. Możesz dostać trochę innych 6 tu i tam z diety, ale nowoczesne metody rolnicze, przetwarzanie i zanieczyszczenie chemiczne już prawie usunęły je z naszych źródeł żywności.

Pomyśl o tym tak jak myślisz o witaminach i minerałach, których organizm potrzebuje dla zdrowia: W dzisiejszym środowisku niemal niemożliwe jest uzyskanie wszystkich potrzebnych witamin z żywności. I gdy organizmowi udaje się funkcjonować bez dodatkowych witamin, funkcjonowanie w tych warunkach zbiera swoje żniwo, otwierając drzwi na choroby.

To samo jest z tymi niezbędnymi cukrami. Kiedy musi, organizm jest w stanie zsyntetyzować brakujące monosacharydy potrzebne do zbudowania tych złożonych glikoform. Ale proces konwersji odwraca energię i uwagę od bardziej naglących potrzeb organizmu – i zwiększa ryzyko popełnienia krytycznych błędów w procesie.

Pomyśl jak maleńki błąd – jedna literka – może zmienić znaczenie slowa, albo jedno pociągnięcie ołówka może zamienić jedną literkę w inną. Jest tak samo w komunikacji komórkowej. Budując te złożone kody glikanowe, wystarczy jeden “błędzik” by zupełnie zmienić znaczenie.

Dr Milner wyjaśnia to następująco: “Jeśli jedna komórka chce się komunikować z inną, że jest *F*R*I*E*N*D* [przyjaciel], a struktura cząsteczkowa mówi, że ona jest *F*I*E*N*D* [bez “R” = wróg] z powodu niedoskonałej konwersji, która poskutkowała brakuj cym ‘ogniwem’, to ta komórka zostanie zniszczona, mimo że jest idealnie zdrową i normalną komórką”. I jak można przewidzieć, to jedno drobne nieporozumienie może prowadzić do dużych problemów.

Rola cukru w starzeniu, chorobie immunologicznej, nawet raku

Chociaż wciąż potrzba wielu badań by całkowicie złamać kod cukru, istnieje już wiele dowodów potwierdzających ideę, że dostarczanie organizmowi dodatkowych monosacharydów może poprawić komunikację komórkową i wpłynąć na cały szereg dolegliwości – od rzeczy tak pozornie niewielkich jak starzenie się skóry i infekcja bakteryjna, do wyniszczających chorób np. dystrofia mięśniowa, miażdżyca, choroby Alzheimera i Parkinsona.

Liczne badania pokazują również w jaki sposób różne monosacharydy i łańcuchy cukrowe odgrywają rolę w chorobach autoimmunologicznych. Na przykład badania wykazały, że pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów mają nieprawidłowo dużą objętość cząsteczek immunoglobiny G, którym brakuje galaktozy. Ponadto, glikoproteiny pacjentów z zapaleniem stawów/ RA wykazują nieprawidłowe użycie fukozy, innego niezbędnego monosacharydu. Osoby z toczniem wykazują niedobór mannozy, a pacjenci ze stwardnieniem rozsianym (MS) wykazują nieprawidłowe wchłanianie i poziomy wydalania ksylozy.

Więcej badań wykazało, że komórki nowotworowe zawierają inne struktury glikanów niż normalne komórki, struktury, które mogą sprzyjać rozwojowi raka. Glikany na komórkach nowotworowych mogą sprzyjać przerzutom / metastazie, pomagając komórkom nowotworowym wiązać się z tkankami, i mogą sprzyjać angiogenezie komórek rakowych, rozwojowi naczyń krwionośnych, który pomaga w rozroście i rozprzestrzenianiu się raka.

Jak widać z tej obszernej i listy, istnieją ogromne implikacje tego nowego kierunku studiów. W ubiegłym roku Technology Review MIT umieścił glikomikę / glycomics na liście “10 nowych technologii, które zmienią świat”. Firmy farmaceutyczne pracowicie próbują stworzyć syntetyczne wersje tych niezbędnych glikanów w swoich laboratoriach, potrzebują oczywiście syntetycznej wersji żeby uzyskać patenty – i zyski.

Ale pamiętajmy, wszystkie te niezbędne cukty istnieją w oryginalnych, czystych – nie dających się opatentować – formach w przyrodzie. To oznacza, że nie musisz czekać by dziesiątki naukowców zakończyli dekady badań, żeby udokumentować każdy drobny szczegół kodu cukrowego. I nie musisz czekać na receptę żeby leczyć istniejącą dolegliwość.

Glikoprodukty ratują pacjenta przed “drzwiami śmierci”

Dr Milner właśnie zaczął stosować gliko-odżywczy suplement w gabinecie, który zapewnia całą ósemkę potrzebnych monosacharydów. Już po kilku miesiącach widzi rezultaty u pacjenta z przewlekłą chorobą pn. folliculitis- zapalenie mieszków włosowych. Teraz stosuje go u pacjenta z zapaleniem stawów podobnym do artretyzmu, i jest na wstępnym etapie planowania próby klinicznej wspólnie z National College of Naturopathic Medicine żeby ocenić skuteczność glikosuplementu w całym szeregu chorób.

O tym leczeniu glikosuplementem dr Milner dowiedział się od pacjenta, Jamesa Macfarlane’a, który zastosował go sam na sobie, kiedy wypadek spowodował poparzenia II i III stopnia na niemal 30% powierzchni jego ciała. Rozmawiałam z Jamesem i usłyszałam tę zdumiewającą historię z pierwszej ręki.

Kiedy zabrano go do szpitala po wypadku, lekarze powiedzieli mu, że będzie potrzebował ogromnych dawek antybiotyków by zapobiec infekcji, i przeszczepów skóry żeby zagoiła się normalnie. Powiedzieli mu tez, że w szpitalu będzie co najmniej 2 tygodnie. Po leczeniu się glikosuplementami, Macfarlane mówi, iż był w stanie opuścić szpital już po kilku dniach, w niecały tydzień, bez żadnych antybiotyków ani przeszczepów skóry. Teraz, mówi, skóra zagoiła się bez blizn i wygląda zupełnie normalnie.

James skierował mnie do dr Michaela Schlachtera, internisty w Las Vegas, który stosował glikosuplementy na swoich pacjentach.

Dr Schlachter stosował terapię glikosuplementami na pacjentach ze stwardnieniem zanikowym bocznym (znanym również jako zaburzenie ALS lub chorobą Lou Gehriga), z astmą i kardiomiopatią / przewlekła choroba mięśnia sercowego. Ale jego najbardziej fascynująca historia dotyczy pacjenta, którego zobaczył w szpitalu w Las Vegas cierpiącym na zespół toksycznego wstrząsu wywołanego streptokokami. (Podczas gdy wstrząs toksyczny zwykle wiązano z używaniem tamponów, lekarze wiedzą teraz, że ta infekcja krwi wywołana przez paciorkowca lub gronkowca może zaatakować każdego.)

Dr Schlachter powiedział mi, że kiedy zobaczył pacjenta – “On był dosłownie przed drzwiami śmierci”. Po kilkutygodniowej walce z chorobą w domu, następnie po kilku dniach hospitalizacji i agresywnego leczenia antybiotykami, pacjent rozsypywał się szybko i doznał niewydolności wielonarządowej. Wkroczył dr Schlachter i zapytał rodzinę pacjenta o pozwolenie leczenia go glikosuplementem. Zgodzili się, i zdaniem dr Schlachtera, już po kilku godzinach po podaniu mu dużej dawki glikosuplementu przez rurkę, jego stan zaczął się poprawiać.

Czy wziąłeś dziś multi-glikan?

Dr Schlachter jest przekonany, że glikosuplement uratował życie człowieka, i że ten suplement może zrobić to samo innym. ” Cała zasada glikobiologii jest tak prosta, i obrzydliwe jest to, że większość lekarzy tego nie rozumie” – powiedział. “Uważam, że glikosuplement powinno się stosować jako terapię prewencyjną o szerokim spektrum działania”.

Wielu lekarzy, łącznie z dr Milnerem, zgadza się. Tak jak codzienna multiwitamina zdobyła poparcie głównego nurtu, zwolennicy glikosuplementu uważają, że pewnego dnia nawet konwencjonalna uzna korzyści z codziennego “Multi-glikanu”. Przyjmując codziennie ten suplement, będziemy mogli zapobiec ogromnej liczbie błędów komunikacyjnych między komórkami, co prowadzi do spadku odporności, reakcji alergicznych, a nawet chorób śmiertelnych.

Ale, jak powiedziałam, nie musisz czekać aż dołączy główny nurt. Poprzez Mannatech, członkowie HSI Members mogą teraz dostać taki sam glikosuplement, który lekarze Milner i Schlachter podają swoim pacjentom.

Dostarczaj organizmowi brakujących mu glikosuplementów

Preparat jest pn. Ambrotose, i jest mieszanką monosacharydów, wszystkie pochodzące z naturalnych źródeł. Ambrotose zawiera gliko-środki odżywcze z modrzewia, aloe vera, indyjskiego drzewa sumak, krzewu traganka, bakterie xanthomonas campestris, krzew akacji, i nawet muszle morskie – połączone by zapewnić budulec do wytwarzania potrzebnych organizmowi cukrów.

Ambrotose jest w kapsułkach i w proszku. Dr Milner zaleca 1-2 kaps 2 x dziennie, albo 1 / 2 łyzeczki proszku rozpuszczonego w soku lub wodzie 2 x dziennie.

Ambrotose gllikosuplement complex jest też dostępny w innym preparacie, połączony z mieszanką przeciwutleniaczy dla jeszcze większych korzyści. Preparat Ambrotose AO zawiera te same glikosuplementy, jak i przeciwutleniacze takie jak wit. E, kwercetynę, wyciąg ze skórek winogron, wyciąg z zielonej herbaty i krzewu śliwy australijskiej.

ROZDZIAŁ 4: Walka wygrana: zachowaj zdrowy poziom cukru we krwi na zawsze

Bez względu na to, jak bardzo się starasz, przegrywasz walkę z poziomem cukru we krwi. Obawiasz się, że wkrótce twoje poziomy przekroczą normalny zakres. Jedzenie pozbawionych smaku produktów i radzenie sobie w strasznym kieracie nie pomagają wystarczająco. I obawiasz się, że niektóre z konsekwencji, o których słyszałeś, mogą ci się przydarzyć.

Chyba że znajdziesz sposób na utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi w normie. I szybko.

Wszystko czego potrzebujesz – 3 składniki rozsadzające cukier

Przez rok szukałam solidnego, skutecznego na cukier we krwi produktu – bez szczęścia, i dlatego nie widzieliście go w naszym biuletynie. Aż do teraz.

Potrzeba było medycznego geniuszu dr Williama Campbella Douglassa II, by wymyślić ostateczną formułę utrzymania poziomu cukru we krwi – preparatu, który zawiera tylko 3 składniki niszczące cukier. I chociaż dr Douglass mógł dodać więcej do mieszanki, po prostu nie chciał. Ponieważ wypychanie tego preparatu większą ilością składników “sprawiłoby, że brałbyś więcej tabletek i kosztowałoby to więcej”. (Parafrazuję tutaj – dr Douglass używa o wiele bardziej barwnego języka).

Konkluzja: Jego preparat zawiera “wszystko co ci potrzebne, i nic co niepotrzebne”.

A kiedy dowiesz się o tych 3 zarządzających cukrem substancjach, to zobaczysz dlaczego GlucoComplete jest naprawde idealną opcją zachowania poziomu cukru we krwi pod kontrolą.

Ale ten preparat to nie koniec. GlucoComplete nie tylko pomaga trzymać pod kontrolą cukier we krwi, ale może pomóc ci chronić komórki nerek, serca, nerwów i oczy przed pustoszeniem przez nadmiar cukru we krwi.

Przemilczane rozwiązanie pomaga chronić cię od skutków nadmiaru cukru we krwi

Kiedy walczysz ze skokami poziomu cukru we krwi, wszystkie twoje komórki są otoczone krwią zawierającą zbyt dużo glukozy. I podczas gdy wiele komórek może po prostu zignorować tę dodatkową ilość cukru, utrzymując normalny poziom glukozy we krwi – niektóre po prostu nie mogą. Te komórki lądują ze zbyt dużą ilością wewnętrznego cukru, i właśnie wtedy zaczynają się prawdziwie dewastujące problemy.

Nadmiar cukru w komórce wytwarza coś pn. reaktywne formy / gatunki oksydacyjne / reactive oxidative species (ROS). To prowadzi do stresu oksydacyjnego, który uszkadza i postarza twoje komórki i otaczające je tkanki.

Ale okazuje się, że może być sposób nauczenia komórek dokładnie jak radzić sobie z nadmiarem cukru i zachować je w zdrowiu. Japończycy odkryli rozwiązanie już w latach 1950, i europejscy lekarze przepisywali je od dziesięcioleci. Więc dlaczego nie używamy tego rozwiązania wiadrami w Ameryce? Zdaniem dr Douglassa – tu chodzi tylko o pieniądze.

Widzisz, patent na to rzwiązanie wygasł – i brak patentu oznacza brak wypłaty dla wielkiej farmy. Ale oznacza też bardzo skuteczny sposób zarządzania cukrem we krwi – naturalnie i bezpiecznie.

Rozwiązaniem jest benfotiamina, specjalna forma tiaminy (znanej jako wit. B1). Co odróżnia tę witaminę od standardowej tiaminy to sposób w jaki organizm ją przetwarza: benfotiamina rozpuszcza się w tłuszczu, co oznacza, że organizm może wchłaniać i wykorzystywać więcej tego potrzebnego środka odżywczego niż jego zwykła forma rozpuszczalna w wodzie (przechodzi przez twój system zanim dostanie szansę działania).

I tylko mała ilość benfotiaminy może pomóc zatrzymać nadmiar glukozy przed uszkadzaniem komórek… i udowodniła w badaniach in vitro iż pomaga też chronić narządy i tkanki zmagające się w radzeniu sobie nadmiarem cukru we krwi.

Twoje komórki nie mogą poradzić sobie z cukrem bez tiaminy

Choć prawie nigdy o tym nie słyszysz, twój organizm potrzebuje tiaminy – zwłaszcza jeśli musisz walczyć o utrzymanie poziomu cukru we krwi pod kontrolą. Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów w każdej komórce ciała, i to jest proces, który pomaga komórkom radzić sobie z cukrem.

Zatem posiadanie odpowiedniego poziomu tiaminy w organizmie może pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą być wywołane przez skoki cukru we krwi.

Oto problem: praktycznie wszystkie suplementy tiaminy są rozpuszczalne w wodzie, dlatego organizm zbyt szybko je rozkłada i przechodzą zbyt szybko, aby naprawdę pomóc

Benfotiamina rozwiązuje ten problem.

Ze względu na jej specjalną strukturę, ta forma tiaminy znacznie lepiej się wchłania przez organizm niż typowe suplementy tiaminy. Dzięki temu benfotiamina ma więcej czasu na pracę z komórkami, pomagając im w skuteczniejszym zarządzaniu glukozą. Chociaż badania są nadal wstępne (co oznacza, że potrzebujemy badań na ludziach by potwierdzić wyniki), wydaje się, że benfotiamina działa poprzez umożliwienie tiaminie zwiększenia aktywności pewnych enzymów, w tym transketolazy. Transketolaza pomaga komórkom prawidłowo zużywać glukozę, zamiast pozwalać jej się kręcić, żeby wywołać kłopoty.

Kiedy poziom transketolazy się podnosi, komórkom jest łatwiej kontrolować nadmiar glukozy, co jest kluczowym krokiem dla utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi. Ale benfotiamina na tym nie poprzestaje. Przekierowując glukozę ze szkodliwych szlaków, benfotiamina może pomóc w ochronie nerek, oczu, nerwów i komórek serca przed uszkodzeniem spowodowanym przez nadmiar cukru.

Nadmiar glukozy w komórkach może faktycznie wywołać reakcję chemiczną między glukozą a białkami, które tworzą AGEs (advanced glycation end products = produkty końcowe zaawansowanej glikacji). Czym one są? AGE dosłownie postarzają przedwcześnie organizm. Wydaje się, że benfotiamina wzmaga aktywność niektórych enzymów, które zatrzymują reakcję chemiczn tworzącą AGEs, przesyłając nadmiar glukozy na bezpieczniejszą drogę – taką, która unika, a może nawet pomaga, naprawiać komórki.

I jest wiele badań to wykazujących.

Badanie po badaniu pokazuje jak obronna jest benfotiamina

Ta super odżywcza substancja wykonuje całą pracę niezbędnej wit. B1, tylko więcej i lepiej. Jest wiele badań które pokazują jej niesamowitą zdolność do ochrony przed skutkami skoków poziomu cukru we krwi, ale popatrzymy tu tylko na najciekawsze momenty.

Najpierw, kiedy naukowcy dokonali przeglądu badań benfotiaminy, odkryli, że ten składnik pokarmowy wydaje się od razu zatrzymywać wywołane cukrem uszkodzenia oksydacyjne. Czyni to poprzez uspokojenie szkodliwych skutków podwyższonego poziomu glukozy. Konkretnie, badania in vitro wykazały, że ten składnik odżywczy może faktycznie chronić komórki śródbłonka (specjalne komórki, które wyściełają wnętrze tych naczyń krwionośnych) przed skutkami wysokiego poziomu cukru we krwi. Jest to ważne, ponieważ te specjalne komórki odgrywają rolę w tworzeniu zdrowych naczyń krwionośnych.

Ale ochrona benfotiaminy nie ogranicza się do naczyń krwionośnych. Badanie in vitro wykazało, że może ono również pomóc chronić oczy, a to może mieć znaczenie w zachowaniu wzroku. Okazuje się, że benfotiamina może pomóc w zatrzymaniu śmierci komórek siatkówki (najważniejszej części wzroku!) po narażeniu na wysoki poziom glukozy we krwi.

Badania na zwierzętach wykazały, że 3 potencjalnie szkodliwe szlaki biochemiczne, aktywowane podwyższonym poziomem cukru we krwi, “znormalizowały się” u szczurów laboratoryjnych leczonych benfotiaminą. Najwyraźniej było to widoczne w oczach zwierząt: ich siatkówki były podobne do normalnych siatkówek. Badanie mikroskopowe wykazało, że siatkówki zwierząt leczonych benfotiaminą były chronione przed skutkami wysokiego stężenia cukru we krwi.

Ponadto w innym badaniu in vitro stwierdzono, że benfotiamina pokazała silne właściwości przeciwutleniające w komórkach nerkowych. Są też korzyści, jakie może ona przynieść komórkom serca (które również wymagają ochrony przed skokami poziomu glukozy)…

– Badania na zwierzętach pokazuja, że bentofiamina sprzyja zdrowiu sercowo-naczyniowemu

– Jedno badanie na zwierzetach wykryło, że podawanie jej przez 2 tygodnie poprawiło funkcję serca u myszy

– Naukowcy odkryli także, że leczenie nią pomagało zmniejszyć stres oksydacyjny i pomogło zachować poprawne poziomy wapnia w sercach myszy – i serce nie może bic prawidłowo kiedy nie są prawidłowo regulowane poziomy wapnia.

Tak więc benfotiamina może pomóc w zachowaniu zdrowych nerwów, serca, nerek i innych ważnych narządów poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego spowodowanego skokami cukru we krwi. Ale to, czego wydaje się nie robić, to pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co prowadzi nas do drugiego krytycznego składnika preparatu GlucoComplete doktora Douglassa.

Niespodzianka z szarlotki zdumiewa naukowców swoją siłą wzmocnienia insuliny

Żaden preparat na cukier we krwi nie byłby kompletny bez składnika który naprawdę działał by pomóc zdrowym poziomom glukozy we krwi, i dlatego dr Douglass włączył cynamom, ale nie jakiś cynamon, jak dowiesz się za chwilę.

Jako potencjalny zarządca cukru we krwi cynamon pojawił się ponad dekadę temu, i jak wiele naturalnych remediów, odkryto go przez przypadek.

Kiedy rozmawiałam z naukowcem z Departamentu Stanu USA, dr Richardem Andersonem, opowiedział mi jak natknął się na tę niszczącą cukier przyprawę. Studiował powiązanie między dietami o niskiej zawartości chromu i wysokim poziomem cukru we krwi (więcej na temat chromu dalej) i odkrył coś rewolucyjnego. W ramach badania musiał wymyślić smaczne, pozbawione chromu pokarmy … i dostał do menu szarlotkę. Co zaskakujące, szarlotka bardzo zwiększyła aktywność insuliny. Po ustaleniu, że jabłka nie mogą być przyczyną, spojrzeli na cynamon i zmienili świat zarządzania cukrem we krwi.

“Kiedy poprawiasz funkcję insuliny, poprawiasz wiele rzeczy” – powiedział mi dr Anderson. Wyjaśnił, że składniki cynamonu pokazały w badaniach in vitro, że faktycznie hamują enzymy kinazy, które, jak się sądzi, zmniejszają aktywność receptorów insuliny. Z kolei hamowanie tych enzymów może zwiększyć wrażliwość insulinową organizmu, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Cynamon pomaga zwiekszyć aktywność insuliny dla zachowania poziomu cukru we krwi pod kontrolą

Zacznijmy od faktów. Cynamon może pomóc:

– Sprzyjac aktywności insuliny

– Zwiększać wrażliwość receptorów komórek, co pomaga komórkom lepiej metabolizować cukier

– Obnizyć poziom cukru na czczo (do 29% w jednym badaniu!)

– Zachowac prawidłowe ciśnienie krwi.

Jedną z najważniejszych rzeczy, jaką cynamon może zrobić, jest pomóc organizmowi wykorzystywać własną insulinę do skuteczniejszego zarządzania poziomem cukru we krwi, i robi to na dwa sposoby. Pierwszy, unikalne związki zwane polimerami typu A mogą zwiększyć aktywność insuliny. Jedno badanie in vitro wykazało, że te polimery zwiększyły aktywność insuliny 20 x – to jest 2.000%!

Następnie badanie na zwierzętach wykazało, że ewyciąg z cynamonu zwiększa wrażliwość receptorów komórkowych, które wpływają na metabolizm cukrów. W tym 3-tygodniowym badaniu szczurom podawano codziennie 30 mg lub 300 mg (na kg masy ciała) ekstraktu cynamonowego lub placebo. Następnie szczury otrzymały glukozę i insulinę IV [dożylnie], aby naukowcy mogli śledzić reakcję na insulinę. U szczurów w grupie 300 mg / kg wystąpił 33% wzrost aktywności receptorów komórkowych, co oznacza, że ekstrakt z cynamonu pomógł poprawić sposób, w jaki ich organizmy radziły sobie z glukozą.

I randomizowane, kontrolowane placebo badanie na ludziach odkryło jeszcze więcej korzyści. To 60-dniowe badanie, w którym uczestniczyło 60 osób podzielonych na 6 różnych grup terapeutycznych, wykazało, że osoby w grupach cynamonowych miały zdrowszy poziom cholesterolu i trójglicerydów po 40 dniach (bardzo dobry efekt uboczny!). Co więcej, osoby w grupach cynamonowych zauważyli znaczną poprawę poziomu cukru we krwi na czczo – spadek między 18% a 29%. Zaskoczenie: te niższe poziomy cukru we krwi utrzymały się nawet 20 dni po tym kiedy przestali przyjmować cynamon (była to najniższa dawka – gram cynamonu dziennie).

Cinnulin PF może bardzo obniżyć poziom cukru we krwi na czczo… i dużo więcej

Cinnulin PF to specjalny opatentowany wyciąg z cynamonu, który pokazał bardzo duży wpływ na cukier we krwi: wzmocnił metabolizm glukozy dla zachowania poziomów glukozy we krwi, razem z innymi bardzo korzystnymi skutkami – i dlatego dr Douglass postanowił włączyć ten unikalny wyciąg cynamonu do swojego preparatu.

W jednym małym, 12-tygodniowym badaniu na ludziach naukowcy odkryli, że osoby, którym podawano dzienną dawkę 500 mg Cinnulin PF przez 12 tygodni, obniżyły poziom cukru we krwi na czczo o 8,4%, co stanowiło bardzo znaczny spadek. Ponadto osoby z grupy Cinnulin PF również odnotowały 3,8% spadek skurczowego ciśnienia krwi i poprawę składu ciała – mniej całkowitego tłuszczu w organizmie!

Mając po swojej stronie Cinnulin PF i benfotiaminę, mógłbyś zauważyć znaczące zmiany w sposobie w jaki organizm radzi sobie z cukrem we krwi i insuliną. Ale dr Douglass wiedział, że należało dodać jeszcze jeden składnik – taki bez którego nie może być żadnego preparatu na zarządzanie cukrem.

Chrom – bez niego nie da się opracować ‘czynnika tolerancji glukozy’

Wcześniej wspomnieliśmy mimochodem o chromie, ale ten potrzebny minerał zasługuje na własną lśniącą recenzję. Naukowcy wiedzą od lat 1950, że chrom odgrywa rolę w zarządzaniu cukrem we krwi. W rzeczywistości bez niego organizm nie może wytwarzać substancji pn. ‘czynnik tolerancji glukozy’. I jak możesz się domyślać z nazwy, organizm nie jest w stanie poprawnie zarządzać glukozą bez wystarczającej ilości tego czynnika.

Najwięcej mocy pochodzi z pikolinianu chromu – dlatego, oczywiście, dr Douglass dodał go do GlucoComplete.

O jakiej mocy tu mówimy? Zobaczmy.

– Chrom zwiększa liczbę receptorow insulinowych w organizmie, poprawiając też ich działanie

– Badanie z 2009 na ludziach wykazało, że 46% osób w grupie pikolinianu chromu (przyjmujący 1.000 mcg dziennie przez 24 tygodnie) wykazało “lepszą wrazliwość na insulinę”

– Przegląd dokonany w 1998 przez dr Richarda Andersona (facet od szarlotki) odkrył, że chrom wzmacniał tolerancję glukozy w 9 badaniach i sprzyjał dobrym poziomom cholesterolu w 5 badaniach

– Badanie z 2005 na zwierzętach odkryło, że pikolinian chromu sprzyjał dobremu funkcjonowaniu nerek u myszy z podniesionym poziomem cukru

– Naukowcy zauważyli zdecydowane obniżenie poziomu glukozy we krwi w jednym badaniu na ludziach w 1997, kiedy podawano im 1.000 mcg chromu dziennie przez 4 miesiące.

GlucoComplete pomaga zachować równowagę cukru we krwi

Dzięki tym 3 niszczącym cukier składnikami, GlucoComplete zawiera wszystko czego potrzebujesz, by pomóc ci trzymać pod kontrolą glukozę we krwi.

Producent zaleca 1 kaps 2 x dziennie na pusty żołądek. Dla optymalnej skuteczności przyjmuj go około 30 minut przed posiłkami.

ROZDZIAŁ 5: Unikaj cukrowego pocisku – i podwój szansę pokonania tego czołowego zabójcy

Przez wiele lat panelista HSI, Jon Barron, opierał się sugestiom, żeby opracował podejście do walki z cukrzycą. Jego niechęć, powiedział mi, wynika z przekonania, że używanie preparatu do zarządzania objawami cukrzycy bez radzenia sobie z podstawowymi przyczynami, ostatecznie kończy się niepowodzeniem. Uważał, że odpowiedzialnym podejściem jest pomaganie ludziom w optymalizacji zdrowia narządów w organizmie, które kontrolują poziom cukru we krwi, by nie leczyć objawów kiedy ludzie już chorują.

Ale realia amerykańskiej diety w końcu zmieniły jego myslenie, i zaczął patrzeć na rośliny, które mogłyby wykonywać oba zadania jednocześnie: pomagać kontrolować poziomy cukru we krwi, i pomóc odbudować narządy kontrolujące te poziomy, nie tylko w cukrzycy i przed-cukrzycy, a u każdego stosującego gorszą niż idealną dietę.

Wiele ziół, w tym ostropest, gorzki melon, żeń-szeń i aloes, używa się do kontrolowania poziomu cukru we krwi. ajurwedyjska oferuje ponad 44 różne terapie ziołowe i preparaty dla diabetyków. Zarówno np. kozieradka jak i gurmar pochodzą z tej tradycji. A te 2 były przedmiotem 30 różnych badań o różnym stopniu naukowego rygoru w literaturze indyjskiej i zachodniej. Tylko 2 nie faworyzowały sprawdzenia właściwości leczniczych.

Po zbadaniu szeregu ziół, Barron skupił się na czterech. Dwa pierwsze pochodzą z tradycji ajurwedyjskiej, a trzecie z Japonii. Jest wiele badań, w tym próby kliniczne, tych trzech. Czwarte, kaktus nopal, ma ludową tradycję na amerykańskim płd-zachodzie i w Meksyku, badanie wygląda obiecująco, ale nie tak szerokie jak pozostałych.

Warto zauważyć, że kilka z tych ziół wpływają też na nadciśnienie i nienormalne poziomy lipidów we krwi, to dwie cechy u osób w stanie przedcukrzycowym, jak i na poziomy cukru we krwi. Dowody sugerują, że można nawet zregenerować komórki trzustki, co z kolei ułatwia lepsze poziomy insuliny.

Ta roślina obniża poziom cukru we krwi o 30%

Nasiona kozieradki (Trigonella foenum-gracum) od dawna stosuje się w Indii, Afryce i na Bliskim Wschodzie w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych, dny, ran, hiperlipidemii (nadmierne stężenie tłuszczów lub lipidów we krwi) i cukrzycy.

Badania kliniczne już w 1939 wykazały, że kozieradka pomaga znormalizować wchłanianie przez organizm i uzycie glukozy. Ziarenko to zawiera rzadki typ błonnika, który tworzy żel w żołądku, zmniejszajć jego zdolność wchłaniania cukru i tłuszczu. Ten żel szybciej czyni żołądek pełnym i na dłużej, co sprzyja utracie masy ciała.

Uczestnicy badań klinicznych zauważyli spadek poziomu cukru na czczo o 30%, i po jedzeniu spadek o 20-35%, i hemoglobiny AiC o 12%. (Test A1C to wskaźnik stopnia/ostrości cukrzycy mierzący średnią ilość cząsteczek cukru przyklejonych do czerwonych ciałek krwi.) W jednym badaniu uczestnicy doświadczyli spadek o 54% poziomu glukozy w moczu.

Inne badania kliniczne wykazały, że kozieradka może zmniejszać poziomy całkowitego cholesterolu, LDL i trójglicerydów, szczególnie u osób cierpiących na chorobę wieńcową i cukrzycę typu 2. Krótko mówiąc, może pomóc diabetykom zmniejszyć zarówno poziom cukru we krwi, jak i stężenie lipidów we krwi.

Jednak informacje te nie są w 100% dobre. Aby uzyskać te efekty, niektórzy uczestnicy badania musieli przyjmować duże ilości – nawet 100 g dziennie zioła, które ma bardzo gorzki smak i powoduje nieprzyjemny zapach potu i moczu. Ponadto, kozieradka może wywoływać pewne działania niepożądane, w szczególności skurcze, biegunkę, wzdęcia i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Ale niedawno opracowany ekstrakt eliminuje niektóre skutki uboczne (w szczególności smak i zapach) i koncentruje aktywny składnik, umożliwiając mniejsze dawki. Jednak w pewnych okolicznościach kozieradka nadal jest przeciwwskazana. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, może zmienić wchłanianie innych leków (takich jak antykoagulanty, inhibitory MAO i leki hipoglikemizujące), i zmienić ich skuteczność.

Ziołowy “zabójca cukru” sprawia, że słodycze mają kwaśny smak

Drzewiaste pnącze / woody vine uzywano w indiańskiej medycynie przez ponad 2.000 lat, gurmar / gymnema sylvestre jest powszechnie znana jako “niszczyciel cukru”. Znajdujący się w tej roślinie peptyd blokuje niektóre miejsca receptorów na kubkach smakowych i w końcu sprawia, że cukier nie smakuje jako coś słodkiego. Ale gurmar / gymnema robi więcej w łagodzeniu objawów cukrzycy niż tłumienie głodu cukru.

Kwas gurmarowy (kluczowy składnik aktywny) wypełnia również miejsca receptorów cukrowych w jelicie, czyniąc je niedostępnymi dla spożywanych cukrów. Jeśli spożywany cukier nie zostanie strawiony, nie przechodzi do krwiobiegu. Badania kliniczne pokazują również, że gurmar regeneruje komórki beta w trzustce (które biorą udział w produkcji insuliny), stymulują uwalnianie zwiększonej ilości insuliny i zwiększają przepuszczalność komórek, dzięki czemu wchłaniają więcej insuliny.

Do tej pory nikt nie poinformował o żadnych skutkach ubocznych po tym ziele.

Starożytny sekret kontrolujący poziom cukru we krwi, obniża też ciśnienie i cholesterol

Prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś o konjac mannan / glukomannan (wiem, że nigdy o nim nie słyszałam przed pisaniem tego artykułu), ale stosowano go jako remedium przez ponad 1.000 lat w Japonii. I sprawdzono go w licznych badaniach klinicznych.

W 65-dniowym badaniu, 72 pacjentów z początkową cukrzycą, którzy przyjmowali konjac, zaobserwowało spadek poziomu cukru na czczo średnio o 51.8%, i ich poziom po jedzeniu spadł o 84.6%. W badaniu przeprowadzonym w ciągu 8 tygodni, osoby z cukrzycą poprawiły poziom cukru we krwi i cholesterolu. Średnio ich cholesterol całkowity spadł o 12.4%, poziom LDL spadł o 22%, i wskaźniki LDL / HDL spadły o 22.2%.

Banaba obniża poziom cukru we krwi o 32% tylko w 3 tygodnie

Banaba to pospolita lecznicza roślina rosnąca ma Filipinach i płd-wsch. Azji.

Naukowcy odkryli, że kwas korosolowy jest aktywnym składnikiem liści, więc standaryzowali ekstrakt i stworzyli produkt o nazwie Glucosol™.

Dr William V. Judy z Southeastern Institute of Biomedical Research w Bradenton, Floryda, wykorzystał Glucosol w badaniach na zwierzętach i ludziach by ustalić czy pomoże pacjentom z łagodną do umiarkowanej cukrzycy typu 2 obniżyć ich poziom cukru we krwi.

W pierwszym badaniu 22 diabetyków z cukrzycą typu II otrzymało 16, 32 lub 48 mg Glucosolu dziennie. Wynikające z tego zmniejszenie objawów cukrzycy było zdumiewające. Pacjenci z dawką 48 mg mieli najbardziej wyraźny spadek poziomu cukru we krwi. Po zaledwie 20 dniach obniżyli te poziomy średnio o 32% i zgubili średnio 1 kg masy ciała, nie wprowadzając żadnych zmian w diecie czy reżimie ćwiczeń. Trzy inne badania, w których stosowano 48 mg dowiodły tych znaczących redukcji cukru we krwi. Wydaje się, że zioło działa, poprawiając szybkość z jaką cukier jest transportowany z krwi, ale nie obniża znacznie jego poziomu.

Z Glucosolem cukrzyca nie musi być drogą do poważnych problemów zdrowotnych

Glucosol i suplementy insulinowe działają w inny sposób. Ryzyko związane z suplementami insulinowymi – zbyt niskim lub zbyt wysokim poziomem cukru we krwi – nie ma miejsca w przypadku Glucosolu. Dostępny bez recepty ekstrakt ziołowy może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i uniknąć poważnych konsekwencji cukrzycy.

Glucosol jest dostępny jako Sugarsolve™.

CDN: PAMIĘĆ

Komentarze

Jak oceniasz ten artykuł ?